• atelj.jpg
  • Heagardrips.jpg
  • idasull.jpg
  • bandvavning.jpg
  • vxthus3.jpg

Spinnrockarna har en betydande plats hos Gammeldags. De finns i olika modeller och med akiftande ålder och ursprung.

En spinnrock har betydligt modernare snitt och är tillverkad av gårdsherren efter en nyare modell. Samtliga spinnrockar är i skick och används flitigt av husfrun.

Den ull som spinns kommer i stor utsträckning från gårdens får (läs mer under rubriken får). Den största delen av det handspunna garnet är stickgarn som kan användas till allehanda plagg.

Vävgarn som används i fälltäcken, plädar mm är en annan stor del.

Att spinna sitt eget garn är ett hantverk som idag praktiseras av allt fler, som en hobby, från att ha varit ett exklusivt hantverk praktiserat av några få entusiaster (som undertecknad). Det finns inget som går upp emot att, efter allt arbete med sortering, tvättning av ullen, kardning eller kamning av den tvättade ullen, få sätta sig vid spinnrocken och spinna ett antal meter garn.

Det går inte fort att fylla en spinnrocksrulle med garn. Ett hekto garn av grovlek Nm 4 -5, entrådigt garn, tar ca  tre timmar att spinna. Därefter tillkommer tvinning för att göra garnet flertrådigt, tvätt av det färdiga garnet innan det är klart att använda. 

Det gör det kanske mer förståeligt att priset på handspunnet garn eller produkter vävda av garnet blir högre än för det maskintillverkade.