• idasull.jpg
  • bandvavning.jpg
  • atelj.jpg
  • Heagardrips.jpg
  • vxthus3.jpg

 I Träverksta'n regerar gårdsherrn. Det är där alla svarvade föremål blir till.

 

 

 

 

 

 

 I anslutning till verkstaden finns ett virkesförråd med möbeltorrt virke. Det virke som används är hämtat från gården eller inköpt från leverantörer av svenskt virke.

Träverksta'n, som verkstad för produktion av slöjdredskap i liten skala, kom till för att förse gårdsfrun med detaljer till vävstolar och spinnrockar som reparation eller helt enkelt som en nykonstruktion av redskap som är praktiska att ha under arbetet. En del av dessa redskap blev helt enkelt så bra att de passade för försäljning till andra slöjdare/hantverkare.
De redskap som producerats här har genomgått en rigorös provperiod i händerna på den krävande gårdsfrun och också ändrats och utvecklats i flera omgångar innan de ansetts färdiga för att användas av andra än gårdens egna hantverkare.

Det är en hel del olika redskap från startens skedkrokar, spinnrocksspolar, vävspröt  till mer avancerad utrustning som kontramarscher och skaftväxlare till vävstolarna, ullkammar i olika storlekar och täthet.

      

Varje produkt, från den enklaste slända till ullkammarna eller bandvävstolen, används kontinuerligt i Gammeldags verksamhet. Inget av våra redskap har tillverkats enbart för försäljning utan är ett resultat av gårdsfruns önskemål.   Det är också gårdsfruns önskemål som styr design och materialval, Varje liten del är noga dokumenterad och gjord till ritning för gårdsherrns bekvämlighet. Verksta'n innehåller inga     automatiska verktyg eller maskiner utan allt sker efter gårdsherrn's ögonmått. vilket innebär inget av det som är  tillverkat på gården är identiskt lika något annat.